Tijdens je zwangerschap verheug je je op de komst van je kindje en wil je je graag zo goed mogelijk voorbereiden. In deze periode heb je extra zorg nodig en dit zijn zaken waar je misschien nog niet eerder over na hebt gedacht. Bepaalde zorg wordt vanuit de basisverzekering vergoed, maar er zijn ook zaken die je alleen vergoed krijgt met een aanvullende verzekering. Het is belangrijk om je hierover goed te informeren, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan tijdens je zwangerschap. Zeker wanneer je graag een kraampakket wilt ontvangen of een zwangerschapscursus wilt volgen, kan het verstandig zijn om eens goed naar je verzekering te kijken.

Wat dekt de basisverzekering?

De basis zorgverzekering dekt de belangrijkste kosten tijdens de zwangerschap en je betaalt geen eigen risico voor deze zorg. Hieronder vallen al je consulten bij de verloskundige, een termijnecho, een 20-weken echo, de bevalling zelf en de kraamzorg na de geboorte van je kindje. Wanneer je bijvoorbeeld wilt bevallen in het ziekenhuis zonder dat dit medisch noodzakelijk is, betaal je hiervoor een eigen bijdrage. Je kunt alle informatie hierover vinden bij je verzekeraar. Ook kun je je aanvullend verzekeren waardoor er meer kosten tijdens de zwangerschap gedekt worden.

Kraampakket

Een voorbeeld hiervan is het kraampakket waar je gratis recht op hebt wanneer je aanvullend verzekerd bent. Het kraampakket kan per verzekeraar verschillen, maar er zijn een aantal producten die bijna altijd in het pakket te vinden zijn. Denk hierbij aan een matrasbeschermer, een navelklem, zoogkompressen en kraamverband. Wanneer je graag een kraampakket wilt, is het belangrijk om je zwangerschap tijdig te melden aan je verzekeraar. Vervolgens kun je het kraampakket aanvragen via de website. Het is overigens ook mogelijk om zelf een kraampakket bij de drogist of een apotheek te kopen, uiteraard tegen betaling.

Zwangerschapscursus

Wil je graag een zwangerschapscursus doen? Zwangerschapscursussen worden niet vergoed vanuit de basisverzekering en hiervoor heb je een aanvullende verzekering nodig. Een cursus helpt je om je goed voor te bereiden op de bevalling. Je krijgt hier uitleg over, net als over borstvoeding en over het contact met je baby. Ook krijg allerlei praktische tips en leer je technieken om je te helpen tijdens de bevalling. Het is niet alleen een goede manier om je voor te bereiden op de komst van je baby, maar ook om andere aanstaande moeders te leren kennen. Je kunt elkaar steunen en ervaringen met elkaar uitwisselen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *