Hoera! Je vrouw of vriendin is zwanger. Dit is natuurlijk prachtig nieuws, maar het kan voor de aanstaande vader ook als flinke shock komen. Er komt een kleintje aan, waar jij de rest van je leven verantwoordelijk voor bent. Dit kan voor heel wat slapeloze nachten en spanning zorgen. Je wilt natuurlijk een goede vader zijn voor de kleine, maar hoe doe je dat? Wat maakt je tot een goede vader? In deze mannenblog lees je hoe je een goede vader wordt en handige tips voor papa’s in spĂ©.

Tijdens de zwangerschap
Waar een vrouw al tijdens de zwangerschap een band opbouwt met een ongeboren kind, kan dit voor aanstaande vaders lastiger zijn. Je bent nog niet dagelijks geconfronteerd met het bestaan van jouw kindje en het kan nog als onwennig voelen. Om je goed voor te bereiden op het vaderschap, is het belangrijk dat je al tijdens de zwangerschap een band met het kindje probeert op te bouwen. Voel de schopjes van de buik, spreek tegen de buik en doe mee aan zwangerschapsoefeningen.

Vertrouwenspersoon
Een vader is iemand waar je op kunt terugvallen en op wie je kunt vertrouwen. Zorg er daarom voor dat je een goede vertrouwensband opbouwt met jouw kindje. Laat weten dat je er voor hem/haar bent en dat jouw kinderen altijd alles aan je kunnen vragen.

Welke vader wil je zijn?
Als je zelf denkt aan de ideale vader, welk beeld komt er dan bij je op? Waaraan moet de perfecte vader voldoen en welke eigenschappen bezit deze vader? Schrijf dit eventueel op als reminder voor jezelf. Probeer dit beeld na te streven.

Vallen en opstaan
Er is geen vast recept voor het ideale vaderschap. Het vaderschap leer je door te doen. Dit gaat met vallen en opstaan. Jouw kind groeit niet alleen op, jij groeit ook op als vader. Deze rol leer je door te doen en het te proberen.

Tips van vaders
Wil je weten wat andere tot een goede vader maakt? Ga in gesprek met vaders en vraag naar hun tips en tricks. Ga in gesprek met jouw eigen vader of met vrienden die al kinderen hebben. Zo kun je horen over hun ervaringen en kun je van hun ervaringen leren.

Vader worden is bijzonder spannend, maar ook echt iets om naar uit te kijken. Iedere vader is anders en iedere vader heeft zo zijn eigen specialiteiten. Het vaderschap leer je het beste door het te doen en door te vallen en weer op te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *