Wanneer je zwanger bent is het slim om over een aantal zaken al vast na te denken. Waar gaat de baby slapen? Hoeveel ga je werken na het zwangerschapsverlof en met welke kosten moet je rekening houden als de baby komt. We delen graag onze tips. 

De juiste woonruimte

Nadat de baby is geboren kan hij of zijn nog in het wiegje naast het bed liggen. Daarnaast zal er ook een commode en een box nodig zijn. Het is ook prettig om de baby direct te laten wennen aan de eigen kamer. De baby kan dan sneller de hele nacht doorslapen. Geef de baby een eigen kamer welke niet aan een drukke straat ligt of boven een kroeg zit. Een keer wakker worden is niet erg. Het is echter belangrijk voor de baby en de ouders om ook goed door te blijven slapen. Als de baby iedere keer wakker wordt is dat niet prettig. Zorg voor een veilige omgeving in en om het huis. Bekijk de woning vanaf het niveau van de baby. Wil je gaan verhuizen? Dan is het goed om dit te doen voordat de baby er is. 

Werken na de zwangerschap 

Het zwangerschapsverlof duurt 16 weken gemiddeld. Soms kan men nog de vakantiedagen ervoor of erna opnemen om het wat langer te maken. Hierna is het belangrijk om te bepalen of je weer gaat werken en voor hoeveel uren. Wanneer er minder gewerkt wordt is het goed om dit te bespreken met de werkgever. Het is dan mogelijk om meer met de baby te zijn. Er hoeft ook minder oppas geregeld te worden. Het betekent natuurlijk wel dat je minder geld verdient. Het werk zorgt daarnaast ook voor een grote bron van sociale contacten. 

Wat kost een kind? 

Houdt er rekening mee dat er veel zaken gekocht moeten worden. Het begint met de babykamer inrichten en de meubels. Daarnaast zijn er dekens, kussenslopen, overtrekken, lakens en kleren nodig voor de baby. Ook moet er een babybadje zijn en alle juiste zepen en shampoos. Het is belangrijk om ook een goede wandelwagen te hebben. Bugaboo is een merk wat we hier kunnen adviseren. Natuurlijk kun je ook naar andere opties kijken. Het is vaak een persoonlijke keuze. Naast deze zaken moet er ook rekening gehouden worden met de pampers, natte doekjes en de flesjes voor de baby. Het zijn allemaal kosten welke natuurlijk met liefde betaald worden. Het is goed om het op te nemen in het budget. Het Nibud geeft aan dat men voor de eenmalige uitgaven het eerste jaar 2.000 euro kwijt is. 

Kinderbijslag 

Het is goed om na de geboorte kinderbijslag aan te vragen. Het gebeurt vaak automatisch, doordat de gemeente het doorgeeft aan de nationale verzekeringsbank. Ook is het mogelijk om een kindgebonden budget aan te vragen. Via de Belastingdienst is het als een toeslag aan te vragen. De toeslag is een aanvulling om zo de kosten van het levensonderhoud voor het kind betaalbaar te houden. 

Oppas en vrije tijd

Nadat de baby geboren is zullen beide ouders weinig vrije tijd meer hebben. Alle aandacht gaat naar de baby. Het is belangrijk om ook tijd te plannen voor elkaar. Door al snel te starten met een goede oppas zal dit zeer gemakkelijk gaan. Het is voor ouders vaak moeilijk om de kinderen los te laten. Het gebeurt vaak met babystapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *