Voorlezen is een van de gemakkelijkste manieren om een band met kinderen op te bouwen en tegelijk een aantal ontwikkelingsmijlpalen te ontwikkelen. Het heeft vele voordelen voor de taalontwikkeling van kinderen en andere ontluikende lees- en schrijfvaardigheden.

Door voor te lezen beginnen kinderen hun luister- en aandachtsvermogen te ontwikkelen. Terwijl ze luisteren, nemen ze nieuwe woordenschatwoorden op en leren ze uitspraken, woordgebruik, correcte grammatica en emotionele alfabetiseringssignalen.

Bovendien versterkt voorlezen de verbeelding van het kind, waardoor het verhaal tot leven komt. Lees het artikel voor meer informatie!

De voordelen van voorlezen

Voorlezen aan kinderen vanaf de vroege kinderjaren heeft verschillende voordelen. En dat is waarom we een paar minuten per dag moeten uittrekken om de kleintjes voor te lezen.

Voorlezen helpt kinderen positieve associaties met boeken te ontwikkelen. Het stimuleert hun verbeelding, helpt hen om met mensen om te gaan en geeft hun een contextueel begrip van plaatsen, gebeurtenissen en klassieke verhalen die hen verder brengen dan hun huis en buurt.

Een van de voordelen van voorlezen is dat het kinderen in aanraking brengt met woordenschat, correcte grammatica en nieuwe en stimulerende idee├źn. Voorlezen is een ongelooflijk waardevolle activiteit om te doen met kinderen die net beginnen te lezen.

Ook wordt de fantasie van het kind geprikkeld en gestimuleerd en neemt de aandacht en het concentratievermogen van het kind toe. Het modelleert ook positief leesgedrag, laat een kind zien dat boeken aandacht en belangstelling verdienen, en kan leuk zijn voor zowel volwassenen als kinderen!

Hoe haal je het meeste uit voorlezen

1. boeken kiezen waarvan het hele gezin samen kan genieten

Er zijn bepaalde boeken die elke leeftijd aanspreken, dit zijn de boeken waar je als kind van hield en nog steeds van houdt, tot op de dag van vandaag.

Ze zijn perfect om kinderen een nieuwe wereld te laten ontdekken en ouders terug te brengen naar de magische tijd van hun kindertijd. Er is ook de mogelijkheid om een kinderboeken abonnement te nemen, wat de ervaring veel aangenamer maakt en bij de kinderen een goede verwachting wekt.

Ongetwijfeld is het wekelijks of maandelijks ontvangen van nieuwe boeken een unieke ervaring die de passie voor lezen stimuleert.

2. Geef kinderen de kans om zich vrij te uiten

Stilzitten is moeilijk voor jonge kinderen. Soms is stilzitten ook moeilijk voor grote kinderen. Ja, het kan afleidend zijn wanneer je jouw kinderen voorleest en zij onrustig zijn en ontelbare vragen stellen.

Maar, het is normaal. Het is dus belangrijk om kinderen de kans te geven om te bewegen en zich te uiten. Je kunt gebaren gebruiken om het verhaal dat wordt verteld te benadrukken en de aandacht van de kinderen vast te houden.

Voorlezen hoeft niet eentonig te zijn. Denk aan alle herinneringen die je zult maken als je thuis samen de liefde voor lezen cultiveert.

3. Probeer audioboeken te luisteren

Als je een leesroutine met jouw kinderen wilt opbouwen, kunnen luisterboeken uitkomst bieden. Tegenwoordig zijn luisterboeken toegankelijk vanaf elk smart device en in veel gevallen kun je er gratis naar luisteren.

Audioboeken worden vaak ingesproken door ongelooflijk getalenteerde dubbers en zijn een goede oplossing om de leestijd levendiger te maken.

Kies tijdloze klassiekers of leuke nieuwe boeken, laat de kinderen spelen terwijl je leest – en je zult jouw leesroutine op een praktische en gemakkelijke manier nieuw leven inblazen.

4. Probeer voorlezen in te bouwen tijdens het slapengaan van de kinderen

Als je moeite hebt om als gezin tijd te vinden om te lezen, is het misschien tijd om te overwegen om te lezen op het moment dat de kinderen naar bed gaan.

Deze gewoonte is heel gebruikelijk en maakt de slaap van kinderen rustiger.

Door te kiezen voor een abonnement op een kinderboekenpakket, kunt je elke dag een ander verhaal voorlezen en jouw kinderen gegarandeerd ongelooflijke dromen bezorgen.

Weinig dingen zijn voor een kind bevredigender dan het bezitten van een transformerende vaardigheid die deuren opent naar nieuwe avonturen en ervaringen.

Hoe meer volwassenen kinderen voorlezen, hoe meer zij er voordeel van hebben. Dus pak je lievelingsverhaal, ga met je kind zitten en wakker een passie voor lezen aan bij iedereen om je heen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *