Aan het einde van een lange, drukke dag verwacht je dat je dat je zonder probleem in slaap kunt vallen. Maar wat als je onder de dekens kruipt en het licht uitdoet en de slaap toch niet kan vatten? Misschien lig je wel lang wakker voordat je eindelijk in slaap valt? Misschien kun je in eerste instantie wel in slaap vallen, maar kun je niet blijven slapen? Of in plaats daarvan word je gedurende een onrustige nacht wakker of word je ’s morgens heel vroeg wakker, zelfs nog uren voordat de wekker afgaat. Daardoor sta je op met een vermoeid en niet uitgeslapen gevoel.

Allen zijn dit de symptomen van slapeloosheid. Schattingen suggereren dat een derde of meer van de volwassenen in de Nederland op een bepaald moment last heeft van dergelijke symptomen. Maar liefst 20 procent van de volwassenen heeft te kampen met deze slaapstoornis die relatief kort duurt. Ruwweg 10 procent van de volwassenen lijdt aan chronische slapeloosheid, met consistente symptomen die drie maanden of meer duren.

De risico’s van slapeloosheid

Slapeloosheid is storend voor het dagelijks functioneren en beïnvloedt iemands zijn energie, stemming en concentratie. Zonder voldoende slaap lopen mensen een groter risico op een ongeval of letsel. Ook lijden relaties – zowel persoonlijk als professioneel – vaak onder de druk van slapeloosheid.

Daarnaast zorgt het ook voor andere gezondheidsproblemen en medische aandoeningen. Langdurige, onbehandelde slapeloosheid is gekoppeld aan grotere risico’s voor het ontwikkelen van een hoge bloeddruk, een cardiovasculaire ziekte, een hoge bloedsuikerspiegel, zwaarlijvigheid en stemmingsstoornissen waaronder depressie en angstgevoelens

Wat triggert slapeloosheid?

In sommige gevallen kan slapeloosheid optreden zonder een duidelijke, aanwijsbare oorzaak. Maar er zijn veel mogelijke oorzaken voor deze slaapstoornis. Het is vaak een reactie op stress of op belangrijke gebeurtenissen in het leven, zowel positief als negatief. In sommige gevallen is het een gevolg van een andere medische aandoening. Artritis, schildklieraandoeningen, gastro-oesofageale refluxziekte (GERD), depressie en angst behoren tot de medische aandoeningen die slapeloosheid kunnen veroorzaken. Slapeloosheid kan ook een bijwerking zijn van medicijngebruik en kan met de leeftijd toenemen. Andere mogelijke oorzaken zijn onder andere:

·  Fysieke pijn, door letsel of ziekte

·  Onregelmatig slaapschema, evenals plotselinge of frequente veranderingen in de slaaproutine

·  Gebruik van stimulerende middelen, waaronder cafeïne en nicotine

·  Alcoholgebruik, vooral tegen bedtijd aan

·  Te veel eten in de avonduren voor het slapen gaan

Slaapproblemen kunnen in veel gevallen worden voorkomen, en kan ook effectief worden behandeld met behulp van veranderingen in de levenstijl en verschillende vormen van therapie. Slaaphygiëne is een belangrijke factor in zowel de preventie als de behandeling van deze aandoening. Dit betekent dat men zich moet houden aan een regelmatige slaaproutine, dat men stoffen als cafeïne, alcohol of nicotine, die een gezonde slaap verstoren, moet vermijden en dat men moet leren omgaan met stress. Regelmatige lichaamsbeweging kan enorm helpen bij het voorkomen en verlichten van slapeloosheid. Andere behandelingen zijn onder andere:

·  Cognitieve gedragstherapie. Er is een specifieke cursus waarvan is aangetoond dat deze zeer effectief is voor de behandeling van slaapstoornissen. Therapie richt zich op gedrag, denkpatronen en emoties die verband houden met de slaap en helpt om de onderliggende oorzaak aan te pakken.

·  Slaapmedicatie. Medicijnen om te slapen – of het nu slaappillen met of zonder recept is – zijn niet de beste oplossing als eerstelijnsbehandeling. Maar in sommige gevallen, onder de begeleiding van een slaapspecialist of een arts met kennis van zaken, kan een korte behandeling met slaapmedicatie de cyclus van slapeloosheid, frustratie en vermoeidheid die gepaard gaat met slapeloosheid doorbreken.

Een rustgevende, herstellende slaap is essentieel voor de gezondheid en het welzijn. Als u denkt dat u last heeft van slapeloosheid, vind u op onlineapotheek.co meer over deze vervelende aandoening. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *