Elke ouder hoopt dat zijn of haar kind gezond is en dat er geen complicaties ontstaan bij de geboorte. Een kind op de wereld zetten is nog altijd een wonder en het is daarom niet zeker om te zeggen dat het kind gezond is. Het is altijd mogelijk dat de genen van de ouders zorgen voor een afwijking of dat er een complicatie bij de geboorte ontstaat. Het kan helaas iedere ouder overkomen. In dit artikel geven we tips mee over hoe je het beste om kan gaan met een gehandicapt kind.

Behandel als ieder ander kind

Een gehandicapt kind (afhankelijk van de mate waarin het kind gehandicapt is) wil diep van binnen ook alles uit het leven kunnen halen en een gewoon leven leiden. Natuurlijk zullen er een paar dingen anders gaan en zal het leven daarop aangepast moeten worden. Toch is het goed om als ouder in het achterhoofd te hebben dat het kind net zoals elk ander kind behandeld wil worden. Hierbij kan er gedacht worden aan wandelen en spelen in het park, zwemmen, pretpark of andere activiteiten. Sluit jouw kind hier niet vanaf omdat het misschien wat moeilijker gaan dan normaal.

Professionele hulp inschakelen

Een kind opvoeden kan erg lastig zijn, zeker als het je eerste kind is. Bij het opvoeden van een gehandicapt kind komen nog veel meer zaken bij kijken. Wekelijkse afspraken bij de dokter, een speciale school en speciale verzorging. Het kan daarom vooral in het begin heel zwaar zijn voor de ouders om daarmee om te gaan. Het inschakelen van professionele hulp kan dan zeker geen kwaad en wordt ook sterk aangeraden.

Woning ombouwen

Afhankelijk van de handicap van het kind zal misschien het huis omgebouwd moeten worden. Wandsteunen in de badkamer en in het toilet en een traplift op de trap. Het huis moet veilig gemaakt worden zodat het kind zich niet kan bezeren. Ook kan een gehuurde traplift ervoor zorgen dat het kind op oudere leeftijd zelfstandig naar boven en beneden kan gaan. Dit is niet alleen fijn voor het kind maar ook voor de ouders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *