Ben je zwanger? Gefeliciteerd! Je gaat een hele bijzondere tijd tegemoet, zowel tijdens je zwangerschap als wanneer je kindje eenmaal geboren is. Het klinkt cliché, maar vanaf nu zal je leven nooit meer hetzelfde zijn. En dat begint al direct met iets heel elementairs: slapen. Met een baby’tje is dat meestal nogal een zorgenpuntje, maar wist je dat ook slapen tijdens je zwangerschap een vak apart is?

Je lijf verandert

In de eerste periode van je zwangerschap is slapen vaak nog niet het grootste probleem. Sterker nog: misschien ben je wel zo moe dat je wel de hele dag zou kunnen slapen. Naarmate je buik groeit nemen echter ook de slaapproblemen vaak toe.

Een oorzaak daarvan zijn, het zal ook niet, je hormonen. Die zorgen er in combinatie met de spanning voor alles dat komen gaat voor dat slapen soms lastig is. Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van de vreemdste dromen, en slapen daar onrustig van.

Ook die buik gaat steeds meer in de weg zitten. Slaap je normaal gesproken op je buik? Ja, dat gaat dus al snel niet meer. Naarmate je buik groeit wordt op je rug slapen echter ook lastig, dat ligt vaak niet heel comfortabel. Op je zij is vaak de beste houding. Heb je last van je bekken of rug? Dan kan een zwangerschapskussen je daar extra ondersteunen. Zo’n hoefijzerkussen ligt helemaal om je heen, zodat je steun kan zoeken op alle plekken waar je dat nodig hebt.

Steeds eruit

Heb je eindelijk een manier gevonden om tijdens je zwangerschap goed te slapen, word je weer geconfronteerd met het volgende probleem: je baby die je blaas als trampoline gebruikt. Naarmate je baby groeit en meer ruimte inneemt in je buik, komt je blaas steeds verder in de verdrukking. Dat merk je overdag, je moet steeds vaker plassen, maar zeker ook ’s nachts. Een ononderbroken nacht slapen is in de tweede helft van je zwangerschap vaak een zeldzaamheid. Natuurlijk kun je het binnen de perken houden door ’s avonds zo min mogelijk te drinken, maar de kans blijft toch groot dat je er zo nu en dan uit zal moeten. Niet fijn, maar probeer het positief te zien: zo kan je alvast wennen aan de eerste periode met je baby, want reken maar dat je ook dan geregeld ’s nachts je bed uit zal moeten.

De kunst is en blijft om te slapen op de momenten dat het kan. Een middagdutje is dus helemaal geen overbodige luxe, niet tijdens je zwangerschap maar ook niet als je baby er eenmaal is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *