Een duurzaam leven is belangrijk, maar het lijkt lastiger te worden zodra je voor een jong leven moet zorgen. Kant-en-klare maaltijden, veel afval en dingen waar je na een maand of twee al niks meer aan hebt. Als een duurzame levensstijl belangrijk is voor je, dan is er goed nieuws: ook voor een kind kun je duurzame keuzes maken. En dat is echt niet zo moeilijk als het klinkt! Lees verder voor een aantal tips.

Wasbare luiers

Je gaat echt als een speer door luiers als je een pasgeboren kindje op moet voeden, er lijkt geen eind aan te komen. Gelukkig is er een alternatief aan wegwerpluiers, namelijk wasbare luiers. Erg weinig ouders hebben hier ooit gebruik van gemaakt, en dat terwijl het zo’n duurzaam én goedkoop alternatief is voor normale luiers. Kijk eens of het iets is voor jou, want het scheelt echt een hoop afval.

Duurzaam speelgoed

De meeste kinderen krijgen verschrikkelijk veel speelgoed, en er ligt dan ook een overvloed aan allerlei verschillende soorten speelgoed door het huis. Maar heeft een kind echt zo veel nodig? Koop niet alles wat je tegenkomt, maar kijk naar wat je al wel en niet hebt en of het kind zich hier lang mee vermaakt. Natuurlijk is houten kinderspeelgoed al beter dan speelgoed van plastic, dus kijk eens of je ergens educatief houten speelgoed kan vinden.

Kennis maken met de natuur

Als je als kind veel buiten speelt en weet wat duurzaamheid is, houdt hij of zij dat zijn hele leven bij zich. Laat je kind veel buiten spelen, wijs ze op wat wel en niet duurzaam is en maak samen bewuste keuzes. Hier zullen ze je later ook echt dankbaar voor zijn.

Duurzaam en gezond koken

In de supermarkt worden vooral potjes en zakjes met babyvoeding aangeboden. Een hele duurzame keuze is dit niet. Gelukkig kun je ook makkelijk zelf babyvoeding maken! Voor kinderen is dit net zo lekker, en een stuk gezonder. Haal allerlei (biologische) groenten in huis en pureer het tot een papje. Daarnaast zijn er verschillende opties als je jouw kind biologische flesvoeding wil geven.

Tweedehands shoppen

Kleding en speelgoed gaat er zo snel doorheen dat het bijna zonde is. Hierna kun je het doneren, maar misschien is de helft wel kapot of onbruikbaar. Neem eens een kijkje bij de kringloopwinkel. Veel mensen brengen hier gebruikte kinderspullen naartoe die er eigenlijk gewoon goed uit zien. Want ja, na twee keer dragen is dat broekje alweer te klein. Of misschien was het kind na een uur spelen het speelgoed alweer zat. Breng die spullen zo een nieuw leven in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *