Na de geboorte van je kind moet je vaak nog niet denken aan seks. Het nieuwe wondertje is vaak voldoende om van te genieten. Daarnaast ben je uitgeput en heb je jezelf ook wel eens beter gevoeld. Wanneer is het echter weer tijd voor seks? Waar moet je rekening mee houden? 

Seks na de bevalling, wanneer? 

Eigenlijk is het voor iedereen anders wanneer je weer seks hebt na de bevalling. De verloskundigen en de artsen adviseren om minimaal zes weken met het vrijen te wachten. Het wil niet zeggen dat je dan ook klaar bent voor seks. Het lichaam en ook psychisch kun je er wat later klaar voor zijn. Soms heb je meer tijd nodig dan zes weken. Voor het lichaam is het belangrijk om te stoppen met vloeien. Wanneer je namelijk nog bloed dan is de kans op een infectie een stuk groter. De vagina heeft ook wel wat te verduren gehad. De wonden moeten genezen wanneer je bijvoorbeeld uitgescheurd bent.  

Psychologisch klaar voor seks? 

Wanneer het lichaam klaar is voor seks wil dit niet direct zeggen dat je mentaal ook helemaal ready bent. Veel vrouwen moeten de eerste paar maanden na de bevalling niet denken aan seks. Het kan komen door de angst dat de penetratie pijnlijk zal zijn. Ook kan de hormoonhuishouding verandert zijn en is het libido afgenomen. Speeltjes uit een sexshop kunnen helpen. Daarnaast kun je te moe zijn doordat je veel tijd aan de baby moet geven tijdens de eerste nachten. Vervolgens kan het door stress gebeuren dat je niet klaar bent voor seks. 

De eerste keer seks 

Het is vaak wat spannend om de eerste keer na de bevalling weer seks te hebben. Het is een tijdje geleden dat je seks hebt gehad en daarnaast weet je niet of het pijnlijk zal zijn of niet. Het is goed om een anticonceptiepil te gebruiken. Je bent namelijk gewoon weer vruchtbaar.  Het is goed om de angsten met je partner te bespreken. Het is goed om ook zelf te ontdekken hoe het allemaal aanvoelt. 

Rustig en ontspannen 

Het is belangrijk om alle tijd te nemen voor de eerste keer seks na de bevalling. Geniet ervan en forceer niets. Zorg dat je in de stemming komt. Het kan met seksspeeltjes gebeuren. Daarnaast kun je ook glijmiddel gebruiken om het soepeltjes te laten verlopen. Het is van groot belang om volop te genieten van de seks. Ontspan jezelf goed en laat het allemaal rustig over je heen komen. Vergeet de baby voor een moment! Het is trouwens slim om voor de seks even te kolven. Zo staat er nergens druk op. 

Back to life! 

Het is tijd om weer tot jezelf te komen en om weer helemaal terug te komen. Het is niet erg dat het even heeft geduurd. Het is normaal. Je hele leven is aan het veranderen en daarnaast ook nog eens je lichaam. De hormoonhuishouding moet weer tot rust komen om daarna weer de draad op te pakken. Ook jij kunt dat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *