Een psycholoog op afstand is iemand die professioneel geschoold is in het helpen van mensen met mentale en emotionele problemen, en die dit doet via digitale of telefonische communicatie in plaats van face-to-face sessies. Dit kan gedaan worden via videoconferentie programma’s zoals Skype of Zoom, of via telefonische sessies.

Waarom kiezen voor een psycholoog op afstand?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen kiezen voor psychologische hulp op afstand. Sommigen wonen in gebieden waar geen toegang is tot professionele hulp, terwijl anderen tijdgebrek of andere praktische belemmeringen hebben om naar een praktijk te gaan. Anderen voelen zich comfortabeler met de privacy en anonimiteit die afstandscommunicatie biedt.

Hoe zit het met de effectiviteit?

Maar hoe effectief is psychologische hulp op afstand vergeleken met face-to-face sessies? Er is enig bewijs dat aangeeft dat afstands interventies net zo effectief kunnen zijn als face-to-face sessies voor sommige aandoeningen, zoals depressie en angsten. Dit komt omdat de kern van de behandeling – het creëren van een veilige, vertrouwelijke omgeving waarin de cliënt kan praten over hun problemen en leren copingmechanismen – hetzelfde is, ongeacht of dit online of in persoon gebeurt.

Beperkingen van een psycholoog op afstand

Er zijn echter ook beperkingen aan afstands psychologie. Sommige aandoeningen, zoals persoonlijkheidsstoornissen of complexe trauma’s, kunnen beter behandeld worden met face-to-face sessies, omdat de non-verbale communicatie en de sociale interactie tijdens het gesprek vaak belangrijke aanwijzingen zijn voor de psycholoog. Bovendien kan het moeilijk zijn om een goede verbinding te maken met een cliënt op afstand, vooral als er problemen zijn met de technologie of de cliënt zich niet op zijn gemak voelt met het gebruik van videoconferentie programma’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *