Het zal best even schrikken zijn als je kind luizen heeft. Het is daarom verstandig dat je op internet kijkt naar informatie om de luizen zo snel mogelijk te bestrijden. Wat moet je doen om luizen te bestrijden? In dit artikel staat belangrijke informatie over de bestrijding van luizen, zoals het gebruik van Licener shampoo.

Wat doen hoofdluizen eigenlijk?

Hoofdluizen zitten vaak op warme plekken van je lichaam, zoals achter de oren en bij je nek. Je krijgt hoofdluis vaak al zonder dat je het door hebt! Door met de hoofden tegen elkaar te komen en in contact te komen met kleding krijg je het al. Gelukkig zijn luizen niet al te schadelijk voor je.

Een hoofdluis drinkt bloed van je. Hij brengt een beetje speeksel aan, waardoor het bloed niet snel stolt. Dat speeksel zorgt voor behoorlijk wat jeuk. Ongeveer de helft van mensen heeft geen last van jeuk.

De luizen leggen eitjes die vastplakken aan je haren en komen na één week uit.

Het is goed om hoofdluis snel te verwijderen, want je kan last krijgen van chronische jeuk. Je krijgt meer de behoefte om te krabben als je langdurig luizen hebt gehad. Bij iedere kriebeltje denk je aan luizen. Dat is ook de enige kwaal die je kan oplopen. Ze brengen geen ziektes over. Je hoeft voor luizen dan ook zeker niet naar de huisarts!

Wat moet je doen als je luizen hebt?

Heeft je kind hoofdluizen? Controleer dan de rest van het gezin! Zoals eerder aangegeven kunnen hoofluizen via het hoofd en de kleding zich makkelijk verspreiden.

Verder moet je het melden op school. Zo kunnen ouders hier rekening mee houden en hun kinderen ook controleren.

Je hoeft verder niet alles schoon te maken als je merkt dat je kind luizen heeft. Goed kammen is het allerbelangrijkste!

Werken luizenmiddelen wel?

Ja, tenzij je er resistent voor bent. Wel moet je naast het toedienen van Licener Shampoo wel blijven kammen. Tegen luizeneitjes werkt het middel een stuk minder. Doordat je blijft kammen voorkom je dat de luizen zich gaan verspreiden.

Het belangrijkste is dus dat je langdurig blijft kammen. Maak je haar allereerst nat en voeg een beetje conditioner toe. Natuurlijk moet je hierna de kam goed schoonmaken. Dit doe je met water en zeep. Herhaal dit twee weken lang, omdat neten zich kunnen nestelen.

Hoe kan je het beste kammen?

Door ieder haartje van het haarzakje tot het uiteinde te kammen haal je een hoop luizen eruit. Werk van oor tot oor. Is je kind klaar met kammen? Laat hem dan even boven de gootsteen weken. Fijn zou zijn als de luizen op een witte ondergrond terecht komen. Zo heb je direct een beeld wat je hebt verwijderd! Gebruik je Licener hoofdshampoo? Ga dan niet zwemmen. Het chloor helpt niet tegen de werkzame stoffen van de luizenshampoo.

Kunnen luizen gemakkelijk terugkeren nadat je ze hebt verwijderd?

Luizen overleven enkel bij warme temperaturen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat de verwijderde luizen terug klimmen richting je hoofd. De luizen overleven het namelijk niet buiten het hoofd. De eitjes kunnen wel beter tegen koudere temperaturen.

Is hoofdluis eigenlijk wel te voorkomen?

Nee, dat is niet te doen. Hoofdluis kan je altijd oplopen. Onbewust maakt je kind heel wat contact met zijn klasgenoten. Wel kan je eens in de maand controleren op luizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *