Als deskundige in de gehandicaptenzorg of speciaal onderwijs wil je graag steeds jouw deskundigheid blijven optimaliseren. Dit is niet alleen voor jou, als professional, essentieel, maar ook voor jouw cliënten zodat zij zich ook sterker kunnen gaan voelen.

Fortior, dat in het Latijns sterker betekent, begrijpt dit als geen ander en heeft daarom als doelstelling professionals in de gehandicaptenzorg en speciaal onderwijs te versterken met praktijkgerichte trainingen en persoonlijke aandacht tijdens kleinschalige trainingen. Hierdoor ben jij nog beter in staat om jouw cliënten en leerlingen sterker te maken, zodat zij een verhoogde levenskwaliteit ervaren, vermindering van klachten en verbetering in de relatie met de deskundigen.

Het belang van relatiegerichte methoden

Ad van den Broek, de mede-oprichter van Fortior, heeft door zijn eigen ervaring als psycholoog voor mensen met een verstandelijke beperking zichzelf de vraag gesteld hoe de sociaal-communicatieve ontwikkeling van kinderen te bevorderen. Al snel ontdekte hij dat relatiegerichte methoden het antwoord was op deze behoefte. Voor bijvoorbeeld een hechtingsprobleem bij kinderen is scholing het antwoord om op de juiste wijze te reageren op deze gedragsproblemen. Relatiegerichte methoden, als Contactgericht Spelen en Leren (CSL), FloorPlay, EBL, Gentle Teaching en de methode Heijkoop, zijn ontwikkeld om de sociaal-communicatieve ontwikkeling te stimuleren waardoor dit de relatie met de betreffende persoon zal verbeteren en er verhoogde levenskwaliteit waargenomen kan worden.

De expertise emotionele ontwikkeling inschatten

In 2006 hebben Ad en zijn dochter Katja Fortior opgericht, omdat er toendertijd maar weinig aanbod beschikbaar was om relatiegerichte methoden te leren. Dankzij Ad’s expertise en het organisatietalent van Katja is Fortior inmiddels uitgegroeid tot een organisatie die ruim 6000 professionals succesvol heeft getraind. Inmiddels is het trainingsaanbod ook uitgebreid met scholing op het gebied van emotionele ontwikkeling. In het werkveld is namelijk de behoefte ontstaan om het emotionele ontwikkelingsniveau van de cliënt of leerling beter te kunnen inschatten. Daarnaast willen de professionals en hun teams beter kunnen inspelen op de basale emotionele behoeften van hun cliënten. Daarom worden bij Fortior er diverse SEO-R trainingen gegeven.

SEO-R onmisbaar instrument

SEO-R, ook wel Schaal voor Emotionele Ontwikkeling, is een onmisbaar instrument in de beoordeling van de beeldvorming, diastogniek en begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking. Bekrachtigd door wetenschappelijk onderzoek kan met deze schaal gedrag van personen met een verstandelijke beperking beter begrepen worden en daardoor beter op de basale emotionele behoeften worden ingespeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *