Nee hoor, het ‘gedoe’ rond het afsluiten van een zorgverzekering begint al vroeg. Alhoewel, behalve dat jij als ouder je kind inschrijft bij een zorgverzekeraar heb je de eerste achttien jaar amper omkijken naar de verzekering van de zorg voor je kinderen.

Vier maanden na de geboorte

Kinderen worden tot hun achttiende levensjaar wat betreft de zorgverzekering bijgeschreven op de polis van de ouders. Er hoeft dus ook geen aanvullende premie betaald te worden. Je kind valt onder de basisverzekering. Het is in Nederland voor iedereen verplicht een zorgverzekering te hebben. Je kinderen dus ook. Hoewel je kinderen tot hun achttiende levensjaar meeverzekerd zijn bij een van de ouders  moeten ze wel binnen vier maanden na hun geboorte ingeschreven worden bij een van de vele zorgverzekeraars.

Overheid bepaalt voorwaarden basispakket

De basisverzekering staat garant voor de zorg van de huisarts, ziekenhuis, tandarts en de apotheek.  De overheid bepaalt wat wel en wat niet binnen het basispakket valt. Er zit wel verschil tussen de basisverzekering voor jou als volwassenen en die voor een kind. De zorgverzekering van je kind is tot zijn of haar achttiende gratis en een eigen risico geldt evenmin. Ook de meeste tandartsbehandelingen vallen onder deze basisverzekering. Ook kan je zoon of dochter liefst achttien keer naar de fysiotherapeut zonder dat je als ouders daarvoor moet betalen.

Afspraken met zorgverlener

Wil je zelf bepalen naar welke arts of therapeut je zoon of dochter gaat? Zoek dan die verzekeraars die dat mogelijk maken. Ze zijn er zeker. Het is niet standaard dat je zelf bepaalt waar de behandelingen plaatsvinden, omdat er onderling prijsafspraken gemaakt zijn met de zorgverleners. Heb jij een aanvullende verzekering? Dan heeft je baby die ook. Heb jij die niet? Dan je baby evenmin. Je kunt geen aanvullende verzekering apart voor je kind afsluiten. Daarom ook is het verstandig dat je je kind meeverzekert met de ouder die de meest uitgebreide dekking heeft.

Vergelijk de zorgverzekeraars

Als je kind wat ouder wordt is het wel slim dat je kind aanvullend verzekerd is, bijvoorbeeld als er een beugel moet komen. En het lijkt tegenwoordig wel alsof elk kind een beugel moet, houd daar dus rekening mee. Kijk op zorgvergelijker als je de opties per zorgverzekeraar wilt checken en de verzekeraars met elkaar wilt vergelijken.

En wat bij scheiding?

Omdat in Nederland nog steeds heel veel mensen gaan scheiden is het goed daar het licht ook eens op dat onderwerp te laten schijnen. Stel je hebt kinderen en je gaat scheiden; belangrijk is dan dat meteen contact met de zorgverzekeraar opgenomen wordt en aangeeft bij wie je kind meeverzekerd moet worden. Vaak wordt een kind bijgeschreven bij de zogenaamde verzorgende ouder. Dat is echter geen verplichting. Ook nu is het zaak vooral het belang van het kind te zien. Kies dus ook nu het beste pakket voor je kind, verzorgende ouder of niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *