In een tijdperk waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt zijn de mogelijkheden voor een milieuvriendelijker leven ook enorm gegroeid. Er is dan ook een nieuwe markt ontstaan die zich richt op duurzaam kinderspeelgoed. Dit is speelgoed dat is gemaakt onder milieuvriendelijke omstandigheden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van ecologische stoffen en veilige materialen. Daarnaast kan het speelgoed ook bestaan uit gerecyclede materialen. Ook is duurzaam speelgoed ook bedoeld om langer mee te gaan. Wanneer je kind snel is uitgekeken op het speelgoed of de kwaliteit is zo slecht dat het speelgoed snel kapot gaat spreek je niet langer meer over duurzaam speelgoed. Wil je weten waar je op moet letten wanneer je op zoek bent naar duurzaam speelgoed? Lees dan verder!

Materialen

Het meeste speelgoed wordt nog steeds gemaakt van plastic. Dit is natuurlijk helemaal geen duurzame optie. Plastic gaat snel kapot en eindigt vaak op een grote plastic berg. Ook wordt er soms gewerkt met chemische materialen die een slechte invloed kunnen hebben op kinderen. In plaats daarvan kiezen ouders voor een duurzamer alternatief, namelijk hout. Wat veel mensen alleen niet weten is dat niet al het hout duurzaam geproduceerd wordt. Je doet er dus goed aan om vooraf wat uitzoekwerk te doen om erachter te komen waar het hout van het speelgoed vandaan is gekomen. Een ander duurzaam alternatief voor plastic is natuurlijk rubber. Dit materiaal heeft een stuk minder lang nodig om af te breken dan plastic. 

Recyclen

Speelgoed hergebruiken is een erg milieuvriendelijke optie. Speelgoed afkomstig van familieleden of uit de kringloopwinkel kan vaak nog vele keren worden hergebruikt en doorgegeven. Wel moet je hierbij opletten dat het speelgoed niet te oud is dat je aan je kinderen geeft. Na een flink aantal jaren kan bijvoorbeeld verf gaan loslaten wat een negatief effect heeft op je kinderen. Er zijn ook merken die gespecialiseerd zijn in het recyclen van plastic zodat hier weer nieuw speelgoed van gemaakt kan worden. Zo worden oude melkflessen weer leuk speelgoed voor jouw kleintje(s)! Ook voor in de zomermaanden kun je kiezen voor duurzaam speelgoed. Er zijn diverse bedrijven die zich richten op buitenspeelgoed en ook nog oog hebben voor duurzaamheid!.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *