Een pasgeboren baby slaapt 14 tot 18 uur iedere dag. De baby gaat steeds minder slapen naarmate de baby ouder wordt. Ook zal hij langere periode achter elkaar wakker blijven. Het dag en nachtritme wordt continu ontwikkeld bij een baby. In het begin zal een baby ook vaker wakker worden ‘s nachts om wat te eten. Het voeden zal op den duur ook steeds minder vaak ‘s nachts gebeuren. De baby zal ‘s nachts langer gaan slapen. Uiteindelijk zal de baby de hele nacht doorslapen. Een droom voor iedere ouder! 

Het eigen slaapritme

De baby zal de eerste vijf maanden van zijn leven een eigen slaapritme ontwikkelen. Het slaapritme wordt ook wel een bioritme genoemd. De slaapcyclus van een baby ligt rond een uur. Ze zijn vaak eerst wat onrustig om daarna zichzelf te gaan ontspannen en te gaan slapen. Een baby maakt trouwens ook nog geen verschil tussen de nacht en de dag. Het leven van een baby is slapen, drinken en boertjes doen, knuffelen, nieuwe pampers krijgen en slapen. Na zes maanden zal de baby een echt dag- en nachtritme krijgen. De peuterleeftijd staat bekend als de tijd dat de peuter in de middag nog een dutje doet. 

Denk aan het licht! 

Het is belangrijk om het kind te laten wennen aan de dag en de nacht. Melatonine speelt een belangrijke rol om in slaap te vallen. Het is niet alleen bij baby’s het geval, maar ook bij onszelf. Wanneer het donker wordt dan komt het slaaphormoon op en wordt het aangemaakt. Het maakt ons slaperig. Pas op met teveel licht of schermen. Ze kunnen het aanmaken van melatonine tegengaan. Dan slapen we niet zo goed. Een donkere babykamer is dus een plus. 

Het slaapritme tijdens de eerste weken 

De eerste weken slaapt de baby 16 tot 20 uur per dag. Het gaat om de eerste acht weken. Sommige baby’s slapen korter. Het is geen vaststaand feit. 

De baby is twee maanden 

Wanneer de baby twee maanden oud is slaapt hij wat langer. Het is nu mogelijk dat de baby tot zes uur achter elkaar slaapt. Het is erg prettig voor de ouders. Het leven krijgt wat meer structuur en je hoeft er niet meer zo vaak uit. 

De baby is vier maanden 

Wanneer de baby vier maanden is dan slaapt hij ongeveer 14 uur per dag. Overdag slapen ze dan nog vier uurtjes en ‘s nachts zo’n tien uur. 

De baby is zes maanden 

De baby slaapt nu elf uur in de nacht en nog een paar dutjes (drie uurtjes) overdag. Het is heerlijk om de baby ouder en groter te zien worden. De baby zal al flink gegroeid zijn. 

De baby wordt ouder

Tot het eerste jaar zal de baby overdag dutjes blijven doen. Het is belangrijk om de baby een vast ritme te geven. Goed slapen zorgt voor een gezonde groei voor de baby. Door een vast ritme te hebben is het ook handig voor jezelf. Het is een idee om een camera te kopen om de baby in de gaten te houden als hij of zij slaapt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *