Wanneer de baby geboren is dan start er een nieuwe levensfase. Er verandert veel voor de moeder en ook voor de baby. De moeder is nu verantwoordelijk voor de kleine. Er is in de eerste week gelukkig kraamhulp om de nodige assistentie en advies te geven. Er moet natuurlijk wel veel geregeld worden na de geboorte van de baby. Het is goed om dit nog voor de geboorte te regelen. Het kopen van borstvoedingthee bijvoorbeeld of het maken van de geboortekaartjes. Het is belangrijk om na de geboorte van de baby alle aandacht aan de baby te kunnen besteden. We delen graag een aantal belangrijke zaken om te regelen na de geboorte van het kind. 

De aangifte bij de burgerlijke stand

Het is belangrijk om de baby te registreren bij de gemeente. Het moet binnen drie dagen gebeuren na de geboorte van de baby. Het kan soms in het ziekenhuis. Als dit niet kan dan is het gemeentehuis de plek om het te verzorgen. Het kan niet in het weekend of op feestdagen. Doe het op de eerste werkdag na de geboorte van de baby. Wanneer het niet tijdig gebeurt worden er boetes gegeven. De ouders kunnen de aangifte doen. Het kan door de vader of de moeder gebeuren. De baby krijgt direct een burgerservicenummer. 

De geboortekaartjes

Voor de geboorte heb je vast al een proefdruk gehad van de kaartjes. Het is na de geboorte belangrijk om het kaartje aan te vullen met de juiste gegevens. Denk aan de namen, het gewicht, de datum en ook de tijd. Het is goed om dit pas na de geboorte te doen. Wat als er last minute een andere naam gekozen wordt? Het grote nieuws kan tegenwoordig ook via social media gedeeld worden. 

De kinderbijslag aanvragen

Automatisch gaat er een bericht van de gemeente naar de sociale verzekeringsbank van de geboorte van de baby. De Sociale verzekeringsbank zal de hoogte bepalen van de kinderbijslag. Het gebeurt op basis van de leeftijd. Het is ook mogelijk om voor een adoptiekind of een pleegkind kinderbijslag aan te vragen. 

De zorgverzekering

Wanneer het burgerservicenummer bekend is, is het mogelijk om het kind bij te schrijven op de zorgverzekering. Doe dit binnen vier maanden na de geboorte van de baby. Het beste is het om het direct te doen in verband met mogelijke medische zorg. De zorgverzekering is voor kinderen tot 18 jaar kosteloos. Er is dus eigenlijk geen reden om hiermee te wachten. Het kind kan bijgeschreven worden bij de zorgverzekering van de vader of de moeder. 

De kraamvisite organiseren

Het is goed om na de geboorte van de baby eerst wat rust te nemen. De naaste familie en beste vrienden kunnen natuurlijk langskomen. Voor de grotere groepen van het werk of van een vereniging is het beter om even te wachten. Laat ze wat later komen om zo optimaal te kunnen genieten van de kraamvisite. 

De beste zorg geven

Het is goed om voldoende rust te nemen en om de baby goed te verzorgen. Zorg voor voldoende borstvoeding, flesjes in de koelkast of vriezer met borstvoeding. Eet zelf ook gezond en zorg voor een rustig verloop van de dag. De baby slaapt in het begin nog veel. Naarmate de baby ouder wordt zal dit minder worden. Zorg trouwens ook voor voldoende pampers in huis! Je zult ze nodig hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *