Er wordt veel geschreven en gezegd over de verschillende ontwikkelingsfasen van een kind. Het is goed om hier bekend mee te zijn als ouder om het kind zo beter te begrijpen. We hebben hieronder de belangrijkste fasen van het kind weergegeven. Doe er je voordeel mee. 

De baby en de motorische ontwikkeling

In de fase als baby is het belangrijk om de motorische ontwikkeling te versterken. Een baby moet zich vrij kunnen ontwikkelen. Het is belangrijk  om wipstoeltjes, bouncers, hulpmiddelen en de juiste speeltjes te gebruiken. Het kind moet de rug en de basishouding goed ontwikkelen. Ook moet het leren om de handen en voeten te gebruiken. De houding van het kind is erg belangrijk. Help het kind om zich goed te ontwikkelen. 

De peuter

Als de baby anderhalf jaar is kan het al veel doen. De ontwikkeling is snel gegaan. Het is nu goed om de peuter te betrekken bij een peutersport. Het kan hier alle energie kwijt en zich ook verder ontwikkelen. Het kind leert nu om te lopen, te gooien, te vangen en ook om te springen. Het is ook goed voor de balans van het kind. Het van de trap aflopen (links, rechts, links, rechts) zal zo geen probleem zijn. Het kind leert ook met de bal te spelen. Leer het kind onderhands te gooien. Het sporten al het kind leren om meer in balans te staan. Het zal helpen om het evenwicht te bewaren. 

De kleuter en sociaal emotionele ontwikkeling

Een kind wordt bewust dat hij meer of minder kan dan andere kinderen van dezelfde leeftijd. De communicatie is van groot belang. Kinderen die goed zijn om goed te communiceren zullen langer met andere kinderen spelen dan die hier minder goed in zijn. Vriendjes worden in deze fase steeds belangrijker. Ze spelen meer met elkaar. Het is ook goed om kinderen de sociale regels te leren. Driftbuien en woede kunnen voorkomen. Ook is het kind gevoelig voor complimenten. Het is goed om dit voor jezelf en het kind te gebruiken. Het kind zal ook de grove motoriek ontwikkelen. Denk aan hinkelen, met een bal gooien, fietsen, springen en steppen. Het is de tijd voor de ouders om naar kinderfietsen te kijken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *