Je baby heeft zich in 9 maanden tijd in je buik al heel sterk ontwikkeld. Na de geboorte gaat dit alleen maar door. Al in de wieg beginnen de voetjes zich voor te bereiden op het leren lopen in de komende jaren. Dit begint met het bewegen van de beentjes en voetjes. Door te trappelen en de voetjes vast te pakken ontwikkelen de spieren zich. 

Kwetsbare kussentjes 

Babyvoetjes bestaan eerst alleen uit kraakbeen. In het eerste levensjaar ontwikkelt dit naar bot. Onder het voetje zit een kussentje van vet. Hierdoor lijken het net platvoetjes. Maar dit is dus normaal bij baby’tjes en dit verdwijnt tijdens de eerste jaren. Bij de eerste stapjes geven deze platvoetjes zelfs extra stabiliteit. Rond de vier à vijf jaar krijgen ze een normale voetboog.

Omdat de babyvoetjes dus nog heel zacht en buigzaam zijn is het belangrijk hier voorzichtig mee om te gaan. Draagt je baby’tje een babypakje uit één stuk waar de voetjes aan vast zitten dan moet je er op letten dat het niet te strak zit. De beentjes en voetjes moeten zich goed kunnen bewegen. Ook sokjes kunnen te strak zijn. En hoe schattig die minischoentjes ook zijn, een baby heeft deze de eerste maanden nog niet nodig. Als deze te stug zitten kunnen ze de ontwikkeling alleen maar belemmeren.

10-18 maanden: de eerste stapjes

Als de beentjes en voetjes er klaar voor zijn om het hele lichaamsgewicht te dragen zullen de eerste stapjes niet lang meer uitblijven. Je baby ontdekt dit door zich op te trekken in de box of aan meubels. Terwijl ze zich vasthouden proberen ze de stapjes uit. Als ze genoeg stabiliteit en balans hebben gevonden durven ze zich los te laten en komen ze al gauw op je afgestapt. Nu kun je ook op zoek naar een geschikt babyschoentje. Zeker als je baby’tje buiten rond gaat lopen hebben de voetjes bescherming nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *