Je eerste kind of je gezin uitbreiden, het is allebei erg spannend. Bij een zwangerschap komen veel dingen kijken, van een simpele zwangerschapstest tot de baby bij je inschrijven op je zorgverzekering. In deze blog zul je kort, duidelijk en krachtig kunnen lezen wat het nou allemaal inhoud om zo later niet voor onverwachte verassingen komen te staan.

Fase 1: Zwangerschapskwalen & eerste echo 

De eerste fase van de zwangerschap duurt 12 weken en het heet ‘het eerste trimester’. In deze eerste drie maanden zal het embryo razendsnel ontwikkelen tot een foetus van 6,9 cm. Ochtendmisselijkheid, vaker urineren, blaasontsteking, vreetbuien en vermoeidheid zijn voorbeelden van kwalen tijdens de zwangerschap. Per vrouw en per zwangerschap is het verschillend hoe erg de zwangerschapkwaaltjes zijn. Tijdens deze periode zal je voor het eerst een afspraak maken bij de verloskundige en zul je een termijnenecho moeten afleggen. Met behulp van deze termijnenecho wordt er vastgelegd hoeveel weken je op dat moment zwanger bent en wanneer de uitgerekende datum is van de geboorte van de baby. Je kan je in de deze periode ook aanmelden voor verschillende babyboxen.

Fase 2: Zwangerschapskleding & belangrijke echo’s

Na drie vermoeiende en misselijke maanden heb je eindelijk je eerste trimester achter de rug. In het tweede trimester zullen de zwangerschapskwalen afnemen, maar je zal met mate merken dat je broeken wat strakker komen te zitten. In deze periode zal je met een pretecho na de 14e week van je zwangerschap te weten kunnen komen of je baby een meisje of een jongetje zal zijn. Tijdens de 20-wekenecho kunnen eventuele afwijkingen bij je baby worden opgespoord. Er wordt dan onder andere gekeken naar het hart, de hersenen, nieren, maag, buikwandwand, ruggetje, blaas, armen, benen, botten en schedel van je baby. Je ontvangt op dat moment van de verloskundige ook een zwangerschapsverklaring. Deze heeft je werkgever nodig om je zwangerschapsverlof te bepalen.

Fase 3: Verlof & bevalling

In de laatste fase van je zwangerschap zul je je klaar moeten maken voor de bevalling. Je zwangerschapsverlof zal in deze periode ook van start gaan en je zal meer tijd hebben om de laatste zaken te regelen. Een vluchttas, geboortekaart en zwangerschapsbeha moeten ook allemaal aangeschaft worden.

Geniet vooral van je zwangerschap en de ervaring ervan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *